Chemex by měl každý znalec výběrové kávy mít. Je ideální na přípravu i těch nejlepších káv světa. Jedná se unikátní designový skvost, ve kterém se snoubí krása a funkčnost (stal se součástí prestižní kolekce moderního designu MoMA). Na vaší kuchyňské lince bude nepřehlédnutelný a každá návštěva Vás určitě požádá o přípravu šálku kávy v tomto filtračním zařízení. Skleněná baňka ve tvaru písmene X společně s extra silnými filtry umožní filtraci současně s akumulací filtrované kávy ve spodní části a konečně efektní nalévání přes tvarovanou výlevku, při které nepřijde ani kapka drahocenné kávy nazmar.
Postup přípravy: 1) Dejte vařit vodu (nejlépe filtrovanou). 1) Vložte papírový filtr tak, aby tři vrstvy filtru byly na straně výlevky. 3) Propláchněte papírový filtr horkou vodou. 4) Uchopte Chemex za dřevěný límec a krouživými pohyby nahřejte vodou celou spodní nádobu. 5) Vodu opatrně vylijte aniž byste odstraňovali filtr. 6) Nasypte čerstvě mletou kávu (nejlépe čerstvě praženou z pražírny kávy BotaCoffee) v množství 65 g/l. 7) Navlhčete kávu a nechejte kávu cca 30 s "kvést". 8) Nejprve zalévejte krouživými pohyby, poté zalévejte jen doprostřed (káva zůstane rovnoměrně rozprostřená po stranách filtru). Celá extrakce by měla trvat 3-4 minuty. Pokud extrakce trvá déle než 4 minuty, melte kávu hruběji. Pokud trvá méně než 3 minuty, melte kávu jemněji. 9) Po dokončení extrakce vyjměte filtr. 10) Promíchejte filtrovanou kávu a nalévejte do nahřátých šálků. 11) Užijte si neskutečně jemný a čistý šálek kávy bez jakékoliv sedliny.
Jak to vlastně vzniklo?
Peter Schlumbohm představil Chemex v toce 1941.Pokud si ještě vzpomínáte na chemické pokusy ze školy, pravděpodobně Vám Chemex přijde trošku povědomý. Pan Schlumbohm byl chemik a samotný Chemex vychází z Erlenmeyerovy baňky, která je ve vrchní části rozšířená a uzpůsobená pro filtr. Ještě ve vrchní části najdete vybrání pro snadné nalévání a v nejužším místě je dřevěné obložení spojené koženým páskem.
Nejzásadnější na tomto způsobu přípravy kávy je ovšem filtr. A v tomto případě opravdu unikátní filtr. Filtr je speciálně vyrobený tak, aby do šálku nepustil sebemenší částečky pomleté kávy, díky čemuž je nápoj průzračně čistý a to i po chuťové stránce. Zároveň je filtr unikátní v tom, že propouští aromatické oleje, které jsou nositelem chuti. Současně by měl zvládnout do značné míry z kávy odfiltrovat pachuť. Ta by ovšem v dobré kávě primárně být vůbec neměla.
Složení
Tlustostěnné borosilikátové sklo - jedná se o vysoce kvalitní varné sklo, které neabsorbuje pachy a chemické sloučeniny. Používá se v např. v laboratořích.
Kožená šňůrka
Dřevo
Balení neobsahuje filtry doporučujeme používat výhradně originální filtrační papír Chemex. Celý proces extrakce a filtrace je založen z větší části právě na unikátním filtračním papíru Chemex.